laupäev, 1. oktoober 2016

TÜRI

Türi linna panoraam.

Türil toimus väike õunafestival; käisin vaatamas, mis sorte õunanäitusel näidatakse. Polnud Türil käinud juba aasta aega ja enam, kui välja arvata kaks autoga läbisõitu + üks õhtusöök ja saunaskäik linna serval. Lõpuks ometi on peatänava kõnniteed korda tehtud; miks nad pidid sellega nii kaua viivitama. Varem seostus Türi linnana, kus jalgrattakorvist põrkasid asjad tänavale laiali, sest peatänava kõnnitee oli nii auklik, paigatud ja mühklik. Nüüd otsib Türi vald omale visiitkaarti; nüüd võib tõesti otsida.
Ma pisikest kirja ei lugenud; mulje jäi, et need erineva maitsega õunamoosid kõik ühe inimese keedetud olid. Mulle endale meeldib, kui õunamoosis on säilinud õunatükid ja koor nende küljes. Pastaks tehtud moosid on nagu titetoit. Neid variante vaadates tuli meelde kooliaeg, kui kahel esimesel kursusel anti tohutu hulk erinevaid ülesandeid, siis ütlesin, et ülesandeid võib lõputult välja mõelda ja täitsin neid piinliku täpsusega sõna-sõnalt, tulemus kippus alati irooniliseks.

Kaks istikute müüjat olid kaubaga kohal. Sügis ongi vaat et kõige õigem aeg õunapuude ostmiseks, juhul kui ikka vilju enne maitsta antakse... ja seda mõlemad kauplejad suurima hea meelega ka andsid; Külli Kambek ja Pruuli puukool.

Festival oli armsalt väike; vaatasin enam linnapilti...

Lõunaportaalil on viinamarjad, viinamarjade seest vaatab inimene või.

Ühes aias toimus õunapuude lõikamise õpetamine. Sügisel muidu lõikamistööd ei tehta.


See on mu lemmikaed Türil; imetlen teda ikka. Nädal tagasi lugesin üht võõramaa ajakirja guugl transleiteri abil ja see annab ikka lahedaid sõnapaare... üks, mille trükitähtedega välja kirjutasin oli: RATSIONAALNE JOOVASTUS. See sõnapaar sobib just selle aia kohta.
Kui peaks juhtuma, mis on väga ebatõenäoline, et mind kutsutakse aedu hindavasse žüriisse, siis ütlen kindla EI, sest ma ei taluks seal teisi arvamusi ja pealegi aedu pingeritta sättida on totter.

Türi linna jama on see, et puudub visuaalselt mõjus peatänav. Ainuke stiililt ühtne asi on seal pügatud puud; majade front on täielik segapuder. Ka kõnniteede materjal on kummalgi pool teed erinev. Ja see kõige "moodsam" maja naiivse T-tähe ja dekoratiiv-triipudega on kuidagi eriti kummaline, absurdselt suurendatud poolik[maja on liiga madal] ilupaneel. Ja ringtee kujundus lisab segapudrule segadust juurde: mina tahaks siin näha kujundit, mis võimendab pöetud puid ja tasakaalustab hoone vormi.

Türi raudteejaam.

Jaamaümbrus.

Vabrikuküla on Türil vaatamisvääne kant:
Pole veel harjunud lõuna poolt tulnud punalutikatega. Vaatan neid kui imeasja.

Tänu raudteele ja Pärnu jõe veele linn alguse sai.


1 kommentaar: