reede, 30. august 2024

Pärast suvisorte

Eest ringiga keskele: 'Kaja', leid, 'Paide taliõun', 'Kondaja pirnõun' [leid], 'Narodnoje' ja '?', tänane õunamenüü, õunad valmivad sel aastal varakult.
'Kaja' on neist kõige pehmema viljalihaga; mõnus süia, maitse suurepärane, taskaalus magus ja hapu, vürtsis on esivanem (ema) 'Liivi kuldrenetti' ja isa 'Suslepast' viljaliha konsistentsi/mahlade voolamise iseloomu. Koor on pisut mõrkjas. 
Leiust tegin juttu ka eelmisel aastal; viljaliha on kreemikat tooni, kollakas; esimene amps on magus, veidi puine, siis tuleb terav hape, järelmaik vürtsikas - meenutab ahjus küpsetatud õuna. Leiu südamik on poolavatud, seemneid palju (3 kambris).

'?' ja 'Narodnoje'.
'Narodnoje' viljaliha lõhnab meeldiv-õrnalt, maitse harmooniline, lõhnav?!, magusapoole kaldu; järelmaik pikk ja vürtsika happega. Täisküps 'Narodnoje' nõretab mahlast; lauaõunana võib puuduseks lugeda paksu viljakoore, aga enne täisküpsust korjatud õun säilib heade maitseomadustega veel peale kuldrenetti.


Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar