esmaspäev, 5. august 2024

Õunte aeg

Sammasõunapuu 'Uldis'-e maitse puhul häirib koore kootav tuimus... viljaliha on konsistentsilt ja maitselt valgeklaari kanti - kokkuvõttes annan kuuepallisüsteemis maitsehindeks kasina (2). Mahlane õun punaka viljaliha ja vaarikakarva välimusega on kena vaadata, oma aias, mis on söögi pärast, on õuntele välimuse hinde-numbreid totter anda. Kui oleksin teadnud sordi kehva maitset, poleks teda aeda toonud.
'Uldis'.

'Astrahani valge' päikselises puus. Hea maik on vahetult enne üleküpsemist; kui tead sordi vigurit, siis saab head maiku nautida päris pikalt, tunnetab käega ära... kõva õun läheb hoiupaigas paari päevaga kergemaks - siis on maitse tipp, kui juba koorele pruune sälke tekib, läheb pehmeks, siis on üleküps, maitsetu, jahune. Puus kipub üleküpsemine rutem tulema.

'Kasper' on parim suveõun; vahest ehk ka liiga kerge maitsega, aga vastu pole midagi-kedagi panna.

Vana 'Tallinna pirnõun' teeb puusse klaasistunud õunu... magusaid. Vana puu on aias kõige stabiilsema saagikusega - haruharva kui ei kanna, üks õun ikka on.




Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar