kolmapäev, 17. august 2022

Jälle nädal suvest läinud:
Must sõstar taluaedade valikust. Tegin aastaid tagasi küllaltki põhjaliku ümbruskonna aedade revideerimise. Valik oli karm; pistikud tegin kolmest leiust. Üks oli tarjas suurte esimeste marjadega; maitse oli võibolla liiga hapu, aga saagikus ja pahklestale ja haigustele vastupidavus head. Teine oli tuntud 'Öjebyn'. Komanda valisin püstaka kasvu järgi; saagikus ponud just kõige parem, aga tahtsin näha, et kuidas aias käitub. Enda meelest praakisin järelhinnangut tehes edasi istutamiseks kolmanda välja, aga sel aastal sain aru, et kõik kolm on alles. Tõsi, esimest ümberistutamist ei teinud mina, lasin teistel teha - "saate põõsaid". Sel aastal "ilmus välja" suurte marjadega variant, mida pidasin ebaõnnestunuks ja olin ta vähese saagi pärast kevadel lõkkesse viinud. Nüüd tean, et olin lõkkesse viinud siiski alles jäänud kolmanda vaiandi ja suurte marjadega varianti pidasin viletsasse maasse jäänud 'Öjebyn'-iks. Suurte marjadega leid sai kasvuhoo ja saagi 'Öjebyn'-ist kolm aastat hiljem. Segaduse kingitus: 
Olen seda karusmarjapõõsast endamisi kaheteist liitri põõsaks nimetanud. Sel aastal saak kõige suurem polnud, seeeest oli palju suuri marju ja 10 liitrit sain, lisaks veel mõned hommikusöögid. 


11. augusti tuul raputas esimese pirnisaagi maha: 'Mliivska Rannja', aretatud Ukrainas; meil külmaõrn. Maitse väga hea, viljaliha mahlane ja sulav.
Sel aastal on pirnid pisemad.

'Marssal Žukov' on juba võtta. On varieeruva suurusega, suurest keskmiseni; maitse rahuldav või hea, pisut hapukas ja pisut magus, värskendav; plussiks on sulav viljaliha, südamiku ümber on kivisrakke, aga söömist nad eriti ei sega. Pirnid säilivad külmkapis päris pikalt - vähemalt kaks nädalat, siis said otsa. Külmakindlust kommenteerida väga ei oska, sest tema aja talved pole -25 kraadist madalamale langenud. 'Marssal Žukov' oma lahja maitse tõttu ei leia põhisordina kohta minu aias.  


Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar