neljapäev, 7. juuli 2022

1952, ja teised arvud

Päevad veerevad. Olen nagu meie papa, vanavanaisa, kes jõulude ajal suure elevusega kure-jooksmisele kaasa läks, aga oma väravast kaugemale ei läinud: päeva lõpus toodi kurg tema aida räästa alla tagasi ja joodi koos tema tehtud head puhta-karge maitsega õlut, ja muidugi kõik räägiti ära. Viimati sõbraga istudes, arvas sõber, et peaksin spontaansem olema, ettevõtlikum. Jah, kaldun mõtetesse. Nii kulus 4 päeava hoo võtmiseks, et teen päevase automatka. 60 km raadiusega ring passis neli päeva geoportaali kaardil. Pikemad sõidud läheksid läbijooksmisteks; mulle meeldib kohtades jalutada, olla. Käisin Luual ja põikasin Laiusele. Luua arboreetumi rajamist alustati 1952. aastal. 
Mõtlevat inimest võivad häirida Luua Metsanduskooli netilehel olevad liiga erinevad numbrid: üle 700 taksoniga arboreetum https://www.luua.ee/teenused/puukool-arboreetum/ ja ligikaudu 500 eksponeeritud puude-põõsaste liiki-vormi https://www.luua.ee/en/services-and-facilities/arboretum/.
Jaapani nulg, Abies veitchii.

"Siber".

"Euroopa".

Luual on hea jalutada: kilomeeter sinna, kilomeeter tänna.

Teel Prossa järve äärde.

Mõisa park.


Kuna Luua kauplus on avatud teatud nädalapäevadel, siis pidin piknikukraami ostma Palamuselt. Tegin jalal pikniku - tiir ümber Kuremaa mõisa peahoone.

Park on terrassidega kujundatud.

Kuremaa mägi.


Laiuse kirik.

Laiuse linnuse leitud vanim kirjalik mainimine on tehtud 1406. 1700.-1701. aasta talveks valis koha talve-residentsiks Rootsi kuningas Karl XII koos oma sõjaväega. 




Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar