neljapäev, 30. juuli 2020

SUUR SUVI

Täna südaööl pidin juba kompimismeele abiks võtma, õhtud on ka hämaramad. Eile hommikul tõin külast leitud valgelt sõstralt pistoksi, loodan, et dopinguga ikka juurduvad veel. Põõsas on seemnest kasvanud, olen teda mälu järgi nagu varemgi mekkinud, aga jätnud unustusse. Seekord siis miski võlus... võibolla korraks.
Ükskord tuli ühe kollektsionääriga jutuks, et just praakisin ühe valge sõstra aiast välja, et kasvatasin leidu paarkümmend aastat, huvitav põõsas oli, püstise ja kõrge kasvuga ja päris saagikas, kuigi mari oli pisut väiksem ja kobar lühem, aga saak stabiilne ja kvaliteetne, tegin temast kahvatut värvi mahla. Kollektsionäär vangutas pead, nüüd mõtlen, et võibolla oleks masinkorjeks ideaalne leid olnud. Käisin veel algkohast põõsast otsimas, aga teeäärset kraavi on aja jooksul mitu korda raadatud, nii ta jäi... pilte on veel ainult.

Kapsas 'Parel' F1. Eile tegin esimese pea; 23. mail külvasin avamaale. Ei kasvata taimi ette.

'Karri'.

Üks õhtu võtsin enda aia mustsõstrasortide degusteerimise ette. Mul on 7 sorti; 2 taluaedade valikust - tundmatu ja 'Öjebyn', teised - 'Elo', 'Intercontinental', 'Karri', 'Lentjai' ja 'Pamjati Vavilova'. Töö tõttu võin veel ka 7 sorti lisaks hinnata, aga las nad olla; 'Varmase' mainin kui varajase ja maitsva ära, esimesed marjad tunduvad ikka head ja omal kohal.
Tundmatu - lühikeste kobaratega püstakas põõsas, hapukas värskendav peene mustsõstravürtsiga maitse, esimesel saagiaastal saagikus hea, aga on tahtnud paaril aastal okste kuivamise tõttu tagasilõikust ja nii on teda hinnata keeruline, üks aasta langes kährikute saagiks, ja nii suuri marju kui leiukohas, pole minu aias olnud, ilmselt eelistab niisket savikat maad.
'Öjebyn' - kõige kindlama saagiga, moosid keetsin temast. Põõsas kipub laiuma, nii on lohaka multšimise tõttu äärmisi oksi põõsa kõrval juurdunud. Täitsa söödav, maitse veidi igav. Marjad püsivad hästi põõsal.
'Elo' - maitse eelmisega sarnane, aga põõsa kasv püstakas. Üllatas suuremate marjade käe alt kerge varisemisega, põõsaalune suuremaid marju täis. Marjade varisemise tõttu on teda raske soovitada.
'Intercontinental' - hea maitsega, mahlakas, põõsas püstakas, tahab head agrofooni - minu aias on põõsa kasv väiksepoolne ja saagikus tagasihoidlik, pean kompostiga multšima ja kanakakaga turgutama, muidu on liiga kuiv kasvukoht.
'Karri' - põõsas püstine, vitaalne, marjad meeldiva mahedama maitsega, mari paksema viljakoorega ja viljaliha konsistents lihakam.
'Lentjai' - ebakorrapärase suurema kasvuga põõsas, saak küpseb veidi hiljem ja on meeldiva maitsega, maitselt minu eelistus. Puuduseks on marjade ebaühtlane suurus ja ebaühtlane valmimine, aga koduaias saab mitu tiiru teha.
'Pamjati Vavilova' - põõsas iseloomuliku välimusega, kasv nõrgem, põõsas püsib sügisel kauem lehes. Marjad väiksemad, ühtlase suurusega, veidi pruunikat tooni, hea, õrnalt spetsiifilise mahedama maitsega.

Põõsastomat 'Gartenperle' tomatid küpsevad avamaal; väga hea maitsega ja õrna viljalihaga. Üle-eelmisel aastal viljad lõhenesid, aga eks näeb ilmade jahenemisel. Külvasin kolm aastat aegunud seemned 29. märtsil ettekasvatuseks, tärkasid vist kõik.


Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar