reede, 30. oktoober 2015

PARIM MAITSE = 'AIAROSALIA'

Tänaseks on ta valmis. Jaheda suve tõttu läks kauem aega. Parim maitse: mahlakas, puhtad-selged-karged maitsed; õuna hape on peenelt terav, suhkruid paras ports peale - täiuslik tasakaal, milline avarus! Peale õuna söömist on veel pikalt tunda õuna söömist; see pole tavaline - õnnis tunne on. Hapete park(aine) jätab suhu vürtsika järelmaitse.

Sordist rohkem:
http://tulpjatulp.blogspot.com.ee/2015/03/aiarosalia.html







9 kommentaari:

  1. ´Aiarosalia ` teeb mind aina uudihimulikumaks :D

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Rahustuseks ütlen, et levitamiseks on ta liiga kapriisne, aga proovida võib alati.

      Kustuta
  2. Ilus näeb välja, aga kahjuks pole kunagi proovida saanud :(

    VastaKustuta
  3. Ma üldiselt ei söö õunu, aga pildid näevad kaunid välja.

    VastaKustuta
  4. Seoses kahe õunapuu aeda tulekuga viimastel aastatel olen minagi huvi hakanud tundma, et kus ja mis. Üks on "Krameri tuviõun" ja teine "Talvenauding". Rohkem õunapuid aeda ei mahu, aga maitseid võiks ju olla...Mis sorte soovitaksid nende võrasse pookida?

    VastaKustuta
    Vastused
    1. 'Krameri tuviõun' on sügisõun, võra on hõre, oksad justkui venivad välja; õuna maitse on hea magus-hapu; saab head mahla ja vili seisab jaanuarini, isegi veebruarini. Sügissorti nagu poleks rohkem vaja. Sellisesse võrasse poogiksin suvisordi 'Kasper'. Poogendid teeksin mitmele harule.

      'Talvenaudingu' võra on loomupäraselt nõrga kasvuga, puud on lihtne kujundada, universaalne. 'Talvenaudingu' maitse on minu jaoks tuim; hapu-magus, ilma vürtsise järelmaitseta. Söön mao täis ja vaev olla. Aga paljudele see magusapoolne maitse meeldib, mina tahan vürtse või muud eripära. Kahjuks uued Polli aretised on erilistest maitsetest ilma (maotud). Hindan vanu sorte just nende isikupärase maitse tõttu: 'Tallinna pirnõun', 'Croncels', 'Seerinka', 'Paide taliõun', 'Liivi sibulõun', 'Talipirnõun' ja 'Vaarikõun'.
      Talvenaudingu võrasse sobiks näiteks 'Vaarikõun', mis samuti tahab veidi aega hoidlas järelküpsemist. 'Vaarikõuna' hilist (5 aastat) viljakande algust leevendab põhisort.
      Mina teeks nii, aga maitsed on inimeseti erinevad... 'Talvenaudingu' võrasse sobib pookida paljusi sorte.

      Kustuta
  5. Nii isuäratavat pildistatud õunalõiku pole varem juhtunud nägema!

    VastaKustuta
  6. Tere, kas teiega saaks kontakti. Margus Maripuu

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Minu e-maili leiab minu nimele klikates ja avanenud lehel jällegi nimele klikates. Jagan pookeoksi hea meelega. Ise paljunduseks uusi puid kasvatades arvestan ainult enda vajadusega, nii on mul vähem sehkendamist.

      Kustuta