kolmapäev, 29. jaanuar 2014

KOEFITSIENT. VÕÕRLIIGIST OKASPUUD

Täna oli külm ja tuuline. Puud klõbisesid ja kriuksusid nagu elastsed jääpurikad; nõnda on ainult külmal talvel - teistmoodi heli.
Ja mis sa teed sellisel päeval muud kui et pildistad võõrliigist okaspuid. Õnneks on neid minu aias ainult viis (5) liiki, tänase külmakoefitsiendi arv.
 Harilik elupuu, Thuja occidentalis - talvekarva.

Thuja occidentalis ' Holmstrup'-i on kaks puud. Taevas lumel, nii nagu ikka.

Siis on veel pöetud mägimänd: http://tulpjatulp.blogspot.com/2013/11/nii-see-paev-laks.html



Ja kanada tsuuga, Tsuga canadensis 'Jeddeloh', kes on jäänud elupuu-esisest peenrast. Oma väikese kasvu tõttu ta heina seest silma ei paista. Ei teagi, mis temaga teha; lageda lillepeenrasse teda ei taha..., kui tahaks kanada tsuugat näha, siis võib ju ka Tallinna Botaanikaaeda minna.
Selline see peenar oli.
Nüüdsel ajal kasutatav sõna -istutusala- mulle ei meeldi. Sõna -istutusala- on ilmselt tulnud kasutusse aiandus-entusiastide poolt inglise/saksa keelest tõlke kaudu.
Peenrasse ikka ka istutatakse. Ja vakku (vagu) istutatakse. Õunaaed istutatakse. Metsa istutatakse. Riisi istutatakse. Ja tulpe istutatakse...
Alles hiljuti oli minu tulbipeenar päris suur.

Neljanda liigina on serbia kuusk, Picea omorika 'Nana'. Tahtsin männi alla alusmetsa/järelkasvu-ilmelist pilti. Ainuke variant, et tekitada alusmetsa muljet, kui ei taha just mõne aasta tagant päris kuuske välja vahetada, on kasutada kääbusvormi. 'Nana' oma ebakorrapärase kasvu ja kolme erineva tooniga (okas pealt, okas alt, noored kasvud) sobib siia ideaalselt. Minu puu on veel selline eksemplar, mis jäi müügiplatsil müümata, sest oli kaheharulise tüvega. Mind see iluviga ei häiri, kääbuse puhul pole see nii suur number.

Ja viienda okaspuu võõrliigina on jäänud veel vanema lillepeenra kohale üks suur sabiina kadakas, Juniperus sabina, laiutab kirsipuu all.


-
Plaanis näen oma aias ainult kolme okaspuu võõrliiki, loobun mägimännist ja kanada tsuugast. Sabiina kadakas kasvab nii märkamatu koha peal, et las ta tuletab meelde olnud aega.


2 kommentaari:

  1. mina ka istutan hää meelega peenrasse :D lillepeenar on nii ilus sõna

    VastaKustuta
  2. Mina ka pigem peenrausku ja okkalisi on mul vaid mõni rohkem, üks must mänd ja paar mägimändi ja üks ca 20 aastane hõbedat karva kuusk. Mõttes on kollaseokkalisi mõned soetada

    VastaKustuta