reede, 24. jaanuar 2014

OPERATSIOON "TAMM"

Sõber helistas ükspäev... lubas külla tulla, nii nagu lumega lubas. Tahtis rabapeal pilti teha. Seekord minu aju isegi töötas päris kiiresti... panin kokku käigud: õhuke lumi ja pikem-kergem tee ja väheke pikenenud päev, kokku tegi see Operatsiooni "Tamm".
Ta oli sellega nõus. Olin sellele tammele juba varem päris lähedal olnud... aga ei osanud õigesse kohta vaadata.
Nüüdki kujutlesin suurt, võimast puud, mis igal ajal oma Suurusega on muljetavaldav. Vaatasin seda puud ka Maa-ameti Geoportaali kaudu; tõesti, võimas vari. Ja üle raba minemata sinna ei pääse, kui ei taha just teist teed pidi minna... . Ja hommikuse päikse värvid lumisel rabal, mida kõike võib näha!
Hommik rabas.

Pisut päikest ja siis peaaegu terve päeva helbeid; langesid rahulikult hõljudes.

Lumehelbed.

Ja siis läksime läbi segametsa.
Maa-ameti Geoportaali ortofoto.


Siin kasvavad kõik Kesk-Eestis kasvavad kohalikud puu-liigid. See on kõrgem koht metsas. Kunagi said siin kokku Kurla küla kolme talu metsa-lapid. Ühel vanal maakaardil on siia märgitud lagedam koht ja heinaküün.
Selliseid harilikke pärnasid, Tilia cordata pole ma varem näinud. Kõrguses on nad saavutanud maksimumi-lähedase tulemuse, silma järgi hinnates võibolla  üle 30 meetri.
Kesk-Eesti mets ei ole tavaline pärna esinemise koht; samas kohtab siinkandi talunimedes niinepuud ehk pärna päris rohkesti: Niinemetsa, Niinemäe.
Puude kasv näitab, et maa on siin viljakas ja tüvede kogumikud annavad aimu, et siin on neid varem raiutud või maha niidetud.
Kui kiiresti kasvavad sellised puud? Kas 70 aastaga? 
Kolm sangleppa, Alnus glutinosa ja harilik kuusk, Picea abies; taamal on hallid lepad, Alnus incana.


Ja siis jõudsime suure kaseni, hiiglase mõõtu arukaseni, Betula pendula. Olin täitsa pettunud, et tamm, Quercus robur oli arukask, Betula pendula.


Ja nii vähe siis terve päevaga seda lund sadas. Natuke. 
Mina pildistan,
K. läheb.



- -


Teisel päeval,
päikselisel päeval rabapeal; need on meie eilsed jäljed.


- - -

Täna hommikul -19,2C; saatsin K. bussi peale. Vist läheb külmemaks.


1 kommentaar: