laupäev, 14. detsember 2013

SUVI KÖÖGIS

Täna paistis päike taha-tuppa välja, läbi maja. Eile panin oad likku. Täna ennelõunat, kui ärkasin ja kohvi tegin, krõmpsutasin ube. Hiilgav!
Ube on kasvatatud iidamast ajast saati. Needki oad on saak pärandusest; ei teagi, et keegi oleks peres kunagi oa seemet ostnud. Ikka valiti maitsvamad (parimad) välja ja nii edasi. Ka naaber võis peoga anda: "Head, proovi!" Need oad on tõesti suurepärased.
Aga mina ostsin sel aastal oa seemet, punakad oad, et vaheldus. Maitse oli neil keskpärane. Kasutasin neid lüdituna köögiviljahautistes; jätavad pea-aegu liha mulje.
Pildil on põlised oad.
Juba viis (5) päeva tagasi ostsin suitsutatud sea esikoodi, 1,568 kg. Liha panin võileibadele, mis üle jäi, kasutasin täna supis. Kamar ja kont.


Kui tahta, et maitsed võrdselt esile tuleksid, siis tuleb ka asju ühepalju võtta; neli (4) suurt sibulat ja peaaegu 1 liiter kuivatatud ube. Panin ka neli (4) küüslauku. Maitseks rosmariini, pipart ja soola. Vett võib päris palju panna; uba on tuumakas. Sobib 14. detsembriks ja järgnevateks päevadeks.


Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar