neljapäev, 8. september 2022

Sitt ehk toit

Praegu on kägibergamottide aeg.

'Narodnoje'. Tegelikult on taldriku palett värviline: lisaks ?, 'Orlik'.

Mesilane askeldas roosis.

'Bajana' hilised marjad maitsevad nagu viinamarjad.

Kõrrepõllul jalutades trehvasin mägra sittu. Nii mõni nädal tagasi trehvasin mäkra ennastki... käin vist pea iga päev öö eel 10 ja 12 vahel jalutamas, pead tuulutamas; suvel vaatan taeva kuma, nüüd tähti ja tehiskaaslasi, siis nägin värskelt korjatud odrapõllult looma tulemas. Esmalt oli nagu kass, siis korraks mõtlesin, et kährik. Seisin nagu post; tuli 5 meetri kaugusele, aga ilmselt haisesin imelikult, läks teekraavi tagasi ja ületas tee nii 15 meetrit minust eemal. Ma ei olnud teadnudki, et mäger nii hõbe-valkja karvaga on; ja et kärplane on... mäger on mäger. Aga tõepoolest ninaga õhku uurides kerkis ta kael kärplasele omaselt pikaks-kõrgele; jõe ääres oleks eemalt saarmaks pidanud. Mäger on ploomidega maiustanud. Minu aias sellist saaki küll pole; tekkis endalgi soov überkaudu aedu uudistada, aga ei tihka-viitsi naabrilt uurida, et mis kus... mägra sitast nägin, et ploome on... . Sitas on ka satikaid.

Ikka mägra hunnik; uba on vast minu aiast... uba ja karvad pole kõikse seedujad.

Veel sitta; ilus ploomikivide torn. Ma ei viitsi kellegi toitumisest eriti kunagi lugeda ega kuulata, ikka mõtlen, et toitumine on sittumise osa.

Kui oled paar päeva tagasi neli seakeelt loorberi, pipra ja tilliseemnetega maitsestatult keetnud ja puljongi saanud, siis teed puljonist suppi. Vist maitsvaimad road sünnivad liiga pisikestest peetidest, mitmeharulistest porganditest, kartulikonksult pihta saanud kartulitest, sibulast, küüslaugust... praed-pruunistad roostevaba poti põhjas rapsiõlis veidi, lisaks kübeke rosmariini, raatsimise järgi kraakovi vorsti, valad pokaali toorest garnachat peale (minu pokaal on 187,5 ml ehk 75cl jagatud neljaks) ja puljongi ja kolm peotäit pestud ümarateralist riisi lisaks. Vein annab nüansikama happesuse kui mistahes (eriline) äädikas.




Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar