kolmapäev, 10. juuli 2019

Vahepeal - Tartu, Polli, Otepää

Vahepeal olin teel väikse peatusega läbi Tartu; vaatasin Tartu elu; mängisin sõpradega kaardimängu - kaotasin. Sõber usutles: "Oli ju tore mäng?" Kombineerimine tekitas päris hasarti, aga talle ei tunnistanud - küllap sai ise aru.


-

Esmaspäeva hommikul sõitsin läbi Tartu, Räni, Lemmatsi, Küliste, Nõgiaru, Järiste, Meeri, Tõravere, Vissi, Metsalaane, Elva, Kurelaane, Käo, Tammiste, Kalme, Kirepi, Tilga, Rõngu, Lossimäe, Koruste, Pühaste, Purtsi, Pikasilla, Liva, Uralaane, Rulli, Jõgeveste, Tõrva, Helme, Linna, Karjatnurme, Kähu, Ala, Ainja, Karksi, Karksi-Nuia Polli.

Elamu ja kirik Rõngus. Käisin "Rõngu pagari" poes... avatakse 7:30 hommikul.

Eesti Maaülikool korraldas Polli aiandusuuringute keskuses infopäeva, kus tutvustati kirsi ja maasika sorte.
'Madissoni roosa'; väga meeldiva välimuse ja maitsega, puu kasv keskmisepoolne. Osaliselt oma õietolmuga viljastuv.

Maguskirsid olid maitselt kõik head ja veel paremad, aga 'Piret' on loomu poolest madala kasvuga, oma õietolmuga ei viljastu ja kasvu madaldaval vegetatiivalusel ei taha kasvada. 'Pireti' viljad on kuni keskmise suurusega ja maitset hindan kõrgeima hindega, kerge, väskendav.
Madalaima maitsehinde andsin 'Meelikale' ja Leningradi mustale', 6-palli süsteemis 4. Mulle meeldib 6-palli süsteemis hindamine - suurepärane, väga hea, hea, rahuldav, kasin, mitterahuldav.

Ka varajane maguskirss 'Elle' oli võluv, kuigi üleküpsed kirsid olid veidi läilad - puult saak suuresti korjatud. Oma õietolmuga ei viljastu. Mind võlusid just kuni keskmisekasvulised puud.

Hapukirss 'Dessertnaja Morozovoi' on suurepärase maitsega - hapukasmagus, värskendav, happed ja suhkrud tasakaalus ja kumbki pool selgelt tajutav, puudub kirssidele (ka maguskirssidele) omane maitset veidi hägustav kuiv parkaine tajumine.

'Dessertnaja Morozovoi' suured kirsid.

Hapukirss 'Novella' vaimustas vist kõiki, nii välimuselt kui maitselt - maitseomaduselt heade maguskirssidega võrreldav.

Vana aed.


-

Ja siis jõin tädi pool kohvi, ja siis sõitsin kaardile lõnga venitades õhtus...
Pühajärv.

Otepää linnamägi.

Väli mäelt itta.

Tagasipilk.


3 kommentaari:

  1. Kohanimed on nii toredad, eriti kui selline pikk rida tekitada

    VastaKustuta
  2. sul on nii toredad reisipildid, ehedad.

    VastaKustuta
  3. Vaadetes on juba kollasust-hilissuvisust (süisust?), kuigi suve suvel polegi nagu veel olnud. Märkasin seda kollasust juba 25. juunil Lätimaalt tulles.
    Kirsilugu on huvitav. Mul on 'Arthur' ja 'Tontu' - meeldib enam esimene. Olen mõelnud kolmandale, ehk võiks olla varajasem või hilisem, kuid olen aru saanud, et ka maitse on oluline. Peab ka mõnele üritusele maitsma minema, naaberküla ju ikkagi praktiliselt.

    VastaKustuta