esmaspäev, 20. juuli 2015

LILLEPEENAR. SEEMNEST KASVATATUD PUUD

Nii väike mu lillepeenar ongi; koos aiamaaga.
Jalutasin ennelõunal aias.




'Minos'

-

 Ja jõudsin seemnest kasvama pandud puudeni. Jalutasin.
Viljades ja seemnetes on maagiat. Vaatan, et puude seemned on sama suured kui puud. On.
Kevadel tegelesin sarapuu emasõite viljastamisega; noor põõsas on vilju täis.


Selle sarapuu (Corylus avellana) seemne korjasin 'Heterophylla'-lt. Lootsin, et mõni põõsas tuleb ilmekamalt lõhislehine, tema on kõige sarnasem emapõõsale, aga siiski päris erinev, põõsa kasv on sarnane - kompaktne kerajas sika-saka okstega.
Tegin ka sarapuude pookimise katset ja pistokste katset, kumbki ei annud tulemust. Tõsi, proovisin vaid korra.

See, aasta noorem sarapuu pole veel õitsenud. Tema külvasin Harku oja äärest leitud põõsast; põõsas oli laiuv ja teistest poole madalam. Paistab, et see omadus on säilinud.

Tamm (Quercus robur). Olen sügiseti otsinud tõrusid sammasjate tammede alt, aga pole leidnud ja pähe on jäänud küsimus, miks ikkagi nii. Mis seal ikka, külvasin püramiidtammede seemneid. Erinevad vormid andsid edukalt vormiomaseid järglasi; ainult mõned puud kaldusid kõrvale. 100% ja ühtliku tulemuse andis Tallinnast  korjatud seeme, seemnepuu eristus helerohelisemate kasvude tõttu.
Pildil oleva puu seeme on korjatud Tartu Jaani kiriku aiast; tema on seal ainuke puu, kes G. Kuphaldti poolt kavandatud aiast alles on. Tema andis erineva ilmega järglasi, üks eristus selgelt sihvakama ja kõrgema kasvu poolest, tema ongi pildil.
Tagumine, heleda lehestikuga puu on ameerika jalakas (Ulmus americana). Puu tärkas omapäraselt kahe haruga, üks haru oli väike. Ka üks seeme oli teistest teist moodi - kaks erineva suurusega seemet olid kokku-kasvanud, selline potsakas seeme oli. Võibolla on selle seemne järglane.
Ümberistutamisel lõikasin nõrgema haru ära, kasvas juurekaelast all pool. Muidugi oleks huvitav puu arengut edasi järgida olnud, aga otsustasin nii, sest ühe püstise tüvega puu peab tuultele paremini vastu, arvan nii.  

Tulipunane viirpuu, Crataegus chrysocarpa. Pilt tema esimesest aastast on seal: http://tulpjatulp.blogspot.com/2014/02/olnud-sugis-suvi-suvi-kevad.html

Ungari sireli (Syringa josikaea) seemne korjasin oma koolitee äärest. Mulle ei ole ükski kool meeldinud, aga kooliteed küll.

Madal aroonia.

Iluõnapuude seemikud on mitmekesise välimusega; mõned neist...





Läätspuu (Caragana arborescens) seemne võtsin Toomemäelt.

-
Ajaloo pärast mainin, et olen ka rohkem puuliike seemnest kasvatanud, aga olen ära annud ja...


3 kommentaari:

  1. enda käega mulda pandud seemnest kasvatatud taim teeb alati hinge uskumatult hellaks, puud veel eriti :)

    VastaKustuta
  2. Jah, nii ongi. Need ju nagu enda lapsukesed. Ka mul on endatehtuid, pistokstest ja seemneist, osa neist juba päris vanad.

    VastaKustuta
  3. See ootus on nii põnev - et kas tärkab, milline kasvab, millised viljad tulevad...Mul on üks selline põnev õunapuu, mille kasvatasin nõukaaegse importõuna seemnest. Head magusad viljad on, ehkki sugugi mitte emavilja sarnased.

    VastaKustuta