pühapäev, 10. mai 2015

PÜHAPÄEV, 10. MAI


Kroonülased.
Mu ainsal lillepeenral kasvab vähe liike, kordan seda ikka aeg-ajalt.

Kurdi püvililled.

Kunagi prahipaigast toodud nartsiss. Määrasin ta võrratuks nartsissiks. Temas on ju kollaselt nartsissilt ja poeedinartsissilt. Õrn lihtne olek mulle meeldib.
Enne euro-maantee-kraavi tulekut oli mul üks koht, kus käisin nartsisside õitsemise ajal vaatamas, et kuidas neil läheb. Oli asja kõndida. Seal kasvas rohelise sisuga poeedinartsiss. Nüüd juba aastaid on see koht õhk maantee ja metsa vahel. Need pildil olevad nartsissid on sealt samast toodud. Aga rohelised poeedinartsissid on muutunud jutuks.

Praegu on see aeg kui metsas on kaskede õrn roheline ja okaspuude tumeroheline kontrast.

Ja kurrelid.

Maitsesin jänesekapsast, et äkki pakub inspiratsiooni seeneroa tegemisel, et see ei saa ju ometi juhus olla, et kasvavad nõnda. Ja tulemust oli, nagu ka Päiksega, nagu ka metsaõhuga.

Seente hõrguim aeg oli kaks päeva tagasi.

Piibelehed kasvavad aastast aastasse, aga õisi on siin vähe.



Tagasi kodus.

Uhmerdasin rohelist pipart ja mõni tera musta pipart.

Kuigi kurrelite jalad on kübaratest sitkemad, kasutasin mõlemaid. Endaga pole alati mõtet peenutseda. Pealegi, kaks asja (jalg ja kübar) on kaks asja. Tegelikult on seeni nii palju, et ei jaksagi kõiki täna ära teha, aga noh...
Podistasin seeni roostevabas pannis koos rapsiõli, piparde, suhkru, soola ja valgeveini-äädikaga. Kevadseened annavad palju vett endast välja; mingi aja pärast maitsesin, et väga õige asi on juba. Ehk pool seeneveest oli välja podistatud, kui lisasin kaks kanamuna vedeliku paksendamiseks. Segasin hoolega ja pann oli pliidiservale tõmmatud.
Küll sai hea! Kevade maitse. Terve kevadise metsa maitse! Ja see sobib kartulitega, rukkileivaga, valge leivaga, pastaga, riisiga.



4 kommentaari:

  1. kurreliga pole minu tee kunagi ristunud :( õnneks kestab sel aastal lehtede puhkemise aeg pikemalt kui mullu, see on imeline aeg

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Teiekandis nägin madalamatel kohtadel haavatukkadega kaasikuid; võibolla on seal ristmikke ka?

      Kustuta
  2. Peab lausa otsima minema. Kord ühest tammikust oli au neid leida, aga minu suureks imestuseks kasvavad nad väga erinevates kohtades. Ok, tammik, see on salu-lehtmets, aga korra olen neid näinud ka ühel kalmistul kus pinnaseks liiv ja kasvasid kõrged männid.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Üks kurrelite tunnus on - kübar kinnitub ainult tipust. Mina otsin kurreleid segametsa haabade alt. Vaatan ülesse.
      Mürklid on laiema levikuga - tammikutest koduaedadeni, nende kübar kinnitub teist moodi, allserv on kinnine. Head söögiseened mõlemad.
      Kogrits on mürgine; teda leiab liivastest männikutest ja kõdunevalt puidult. Tema kübar on allservalt jalaga kokku kasvanud.

      Kustuta