reede, 17. märts 2023

Veidi pookimisvahenditest


Vaatasin päeva lõpuks, et mida ajakirjas Kodus & Aed teemadeks on, ja sattusin piskese jutu otsa, link: Kõige käepärasemad pookimisvahendid, autor Jüri Annist.

Ma ei taha ennast siin J. Annisti tekstiga sisukamaks teha, aga selgema ülevaate pärast kasutan tema teksti sissejuhatuseks rohkelt, on kaldkirjas:

Kui tuleb isu pookida, aga kodus pole spetsiaalset pookenuga ega -teipi, pole midagi katki: vajalikud töövahendid võib leida ka kodusest majapidamisest.

/.../ 
Loomulikult leiab tarvilikud töövahendid igast lähemast aiapoest, aga spetsiaalsed pookenoad on üsna kallid ja sidumistarvikuid mõne tüki kaupa miskipärast ei pakuta.

Taskunuga ja vaibanuga
 
Pookimiseks kõlblik nuga peaks olema sedavõrd terav, et käsivart kaabates suudaks ära lõigata nahal olevaid karvu.

Kodustest nugadest võiks sellega hakkama saada kvaliteetse lõiketeraga taskunuga, näiteks nn Šveitsi nuga. Aga vaid juhul, kui see on õigesti teritatud. Viimast tegevust „lambist” sooritades see välja ei kuku – võid oma nuga luisul teritada tüdimuseni, aga oskamatutes kätes see habemenoana teravaks ei lähe.

Tööriistasahtlist võid leida vahetatavate teradega vaibanoa... . /.../ Tera pisukene loksumine lõikamisel on esialgu harjumatu, aga sellega kohaneb kiiresti ja pookimislõiked hakkavad õnnestuma.

Liimiga teip ei sobi

Sidumiseks sobivaid teipe tundub kodus ikka leiduvat. /.../ elektriku või maalri oma vast ikka on. Kuid unusta kõik liimiga teibid! Jäägu need vastavate meistrimeeste pärusmaaks. Neid on väga kehv peenemate poogendite ümber sättida, ehkki pikapeale võib see siiski korda minna.

Kuid liimiga teipide hilisem eemaldamine üldiselt ei õnnestu: enne murdub värske pookekoht kümme korda lahti, kui teip ära tuleb! Ja kui tuleb, siis ainult koos koorega.
Professionaalseid sidumismaterjale on seevastu väga mugav kasutada. Tänu sitkele venivusele fikseerivad need pookekoha usaldusväärselt ja muutuvad hiljem päikesekiirguse toimel pudedaks. Nii pole tarvis pärast poogendi kinnikasvamist vaeva näha, et neid lahti harutada. Paraku pole sul poest ostetud suure rulli või paki sidemetega edaspidi midagi peale hakata.

Pakipiimakile venib ja haakub

Appi tuleb tühjaks joodud kilest piimapakk. Pese see puhtaks, kuivata, lõika pealt ja külgedelt lahti, aga põhi jäta terveks. Saadud kiletükist annab pikkupidi lõigata paraja jao 1–2 cm laiuseid ribasid. Kileriba keskele jääv algne liitekoht ei takista vähimalgi määral sidumist.
/.../

Nüüd tuleb minu jutt, mis osalt oponeerib ülal tooduga.

Olen kasutanud pookimiseks vist pea kõiki võimalikke vahendeid ja viise, siiski, vanemas kirjanduses esinevat lõnga ja nööri pole poogendi sidumiseks kasutanud. Lõikeriistadeks olen kasutanud: taskunuga, erinevate tootjate pookimis- ja silmastamisnuge, vaibanuga ja skalpelli. Pookinud okaspuid ja lehtpuid.
Vaibanoa miinuseks on tõepoolest loksuv tera, ja seetõttu võib tõmbel tekkinud vea parandamine osutuda vähetõenäoliseks. Samuti on vähetõenäoline kannatlik meel esimesi samme pookimisel õppides, et tera loksumisega harjuda. Aga eks igaüks otsustab ise, kas proovib või soovitab.
Skalpelli puuduseks on arstitööks mõeldud teisiti käeshoid; tüsedama käepidemega skalpelli olen kohanud vaid oma vanaema velskrikohvris... vaatasin lapsena suure uudishimuga lamba surmapõhjuse määramist. Tänapäeval on skalpellid (apteegis saadavad) õhukese käepidemega, misstõttu ei istu pookimistööd tehes hästifikseeritult käes, tekib juhuslikkust ja võib ka ennast hõlpsasti vigastada.

Vaatamata pookenugade headele omadustele ja hindki pole väga soolane, olen siiski jäänud pookimistööd tegema vana ning kipaka taskunoaga, olen temaga teinud sadu viljapuude poogendeid, isegi silmastamist. Kipun mõtlema, et vähem asju on parem, et lõpmatuseni või suuremahuliselt viljapuudega ei katseta... . Pildile panin ka teise taskunoa, mida annab samuti pookimiseks kasutada... see täitsa terve nuga on majapidamises täitsa tihti kasutusel: viljapuudel lõikekohtade silumiseks, toas viimati rõival turja kraapiva firmasildi eemaldamiseks - terav ots on väga tõhus niidi alla torkamiseks. Pookimisel on oluline kasutada sirget tera. Ja tera olgu hästi teritatud.
Poogenite sidumiseks kasutan elektri-isoleerteipi. Teipe toodetakse pisut erineva laiuse, paksuse ja elastsusega. Parim pooketööks on kitsam (15 mm) ja õhem teip. Jah, silmastamist ja väga peene oksa jätkamist on 15 mm teibiga halb teha; probleemi lahendab 18 mm teibi poolitamine sellesama terava noaga. Saab 9 mm riba.
Jah, võib juhtuda, et teipi poogendilt eemaldades tuleb kaasa koore pealmist õhukest kihti, mis teeb pookekoha päikse suhtes tundlikuks, aga kambium ja niin jäävad alles ja uus kate tekib päris ruttu. Et pookekoht päiksega harjuks, siis soovitan teibi eemaldada pilvisel päeval - poogendi liitekohal on tihti nagunii liigset kambiumi mida ei kata kaitsev kiht. Teibi liimumust vähendab ka varahommikune jahe niiske õhk. Korp areneb ruttu. Teinekord on poogendile teibi tõmmatud virretus isegi hea, tehes nii pookekoha tugevamaks. Pean enda viisi kõige lihtsamaks ja odavamaks.
Pookevahendiks on ka oksakäärid ja pookevaha ja vajadusel saag.
-

Mina ei mõista J. Annisti kümme korda lahti murdumise juttu. Teip eemaldatakse vaikselt lahti kerides! Mida seal sikutada/murda!

Kui võrrelda piimapaki kilet ja elektri-isoleerteipi, siis algaja jaoks on teipi lihtsam peale panna - teip kinnitub ilma vaheliti panemata teisel ringil, lihtne. Lisaks kinnitub teip jäigemalt/tugevamalt ja lõpetuses vaheliti toppimise vajaduseta.

Lisaks: võimalik on professionaalset sidumisvahendit ka väga valesti kasutada. Olen üllatuseks näinud ühe puitaimede paljundamise õpetaja poolt iselaguneva teibiga poogitud puid pooduna. Ta keerab pookimist lõpetades pookelindi kuidagi imeosavasti peeneks kokku ja teeb piimapakikilest omandatud sõlme. Peeneks kokku käänatud teip ei lagune piisavalt ruttu ja poogend on poodud - teip sissekasvanud, enam kätte ei saa. Viga on võimalik teha ka liiga õrnalt kinni sidumisega, vast valdav viga; tuul ja vihm liigutavad pookeoksi paigast ning kokkukasvamist ei toimu.


4 kommentaari:

  1. Anonüümne23.3.23

    Jüri kodulehel on ka asjalikku juttu: calmia.ee
    Raivo, kas õunasordid Auksis ja Zarja Alatau kõlbavad kasvatada? Lätlased kiidavad.
    Millist võratüüpi Sa õunapuudele soovitad?
    Vahur

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Nende õunasortide kasvatamiskogemus minul puudub. 'Auksist' olen puudena kohanud Pollis, seal paistsid nad hästi hakkama saavat, on istandusse sobiva tüübiga. Teise sordi puhul oman kõigest eestis kasvatatud õunte söömiskogemust ja nappi turujuttu; ilusa ühtliku kujuga õunad olid; aga võisid liiga suure saagi korral alla keskmise suurusesse jääda, maitse magushapu - võiks kirjeldada - renetilik antonovka, aga hape on mahedam-meeldivam.
      Eesti territooriumil võib üks sort maitseomaduste saavutamisel käituda üpriski erinevalt, oleneb ka aedade mikrokliimast - tuulte eest kaitstud kasvukoht, linn või maa.

      Kasvatan reeglina seemikalusel (tugevakasvulisi) puid. Võratüübiks eelistan ideaalis hõrendatud rindeta võra, aga sellise võra kujundamine on aeganõudev, nii kujunevad võrad pigem kombineeritud laadis. Okste kärpimist võimalusel väldin, nii jäävad viljaoksad loomulikult asenduvaks, V. Eskla nimetab sellist asendumist "rattakodara meetodiks". Mulle tema väljend päris hästi ei meeldi, sest "ratas" ajab segadusse.
      Sarnast asendamist kasutas ka Asta Kask, sama protsess toimub ka tüvekeskse kujunduse korral (Kalmer Kasvand).

      Kustuta
    2. Anonüümne24.3.23

      Aitäh!
      Hakkan uurima tüvekeskset lõikust (ingl.k. spindle).
      Vahur

      Kustuta
    3. Anonüümne7.4.23

      9-aastased spindelvõraga õunapuud Ukrainas: https://www.youtube.com/watch?v=ywOTHSP7sp8
      Puude vahekaugused reas on siin 3 m, võiks olla 2.
      Vahur

      Kustuta