reede, 18. september 2020

Kesk-Eesti lavatasandik

Ebatsuugad hooneteta talukohas. Istutatud võõrliigina kohtab neid rohkem tööstusmaastikul ja linnaparkides. Harku-Järve puukooli aia ääres kasvab rida ebatsuugasid... seal ei taha nende läheduses ükski teine puu kasvada - elupuu siiski saab hakkama.

Lehised taluväravas.

Lavatasandik.

Lagastatud mets. Kuusik. Istutatud 49 aastat tagasi. Mis on siin hästi hoitud? Olen näinud ilusaid võimsaid kuusikuid, enam neid pole. Siin on tehtud 2016. aastal sanitaarraie; suht sirged tagasihoidlikud roobaste read lähevad läbi metsa; puud on karvased ja ajavad vaiku. Mis on siin hästi? Mis moodi on rõõmusõnum miljonite kuuskede istutamine?

Lagastatud mets.

Taamal lagastatud mets.

Nautisin seda külaharu maastikku.

Alla minna on soine niit.

Niit.

Tagasi üleval.

Õunapuude alused on tallatud; püüdsin jälgede järgi määrata toimetajad. Esimesed tühjad jäljed oleks nagu karu omad, nende sisse on astunud suur siga, kuigi ütleksin hirv või noor põder, aga sitt on sea oma, või siiski karu jagu, või siis...  miks mitte hoopiski ülisuure hundi oma.
-

Koigi arhitektuur. Vahest on minu unenäod sama eklektilise arhitektuuriga, kuigi värvilisemad.

Järva valla sümboolikad on ristsugutised minevikust ja esmapilgul mittemidagi ütlevad kraabingud. Miks eraldi veel tähtsusetu-esoteeriline logo! Järva valla logol on kujutatud seitset stiliseeritud rohelist lehte, mis koonduvad kujuteldava taime varre külge sümboliseerides seitset ühinenud valda. Seitse on ka paljude rahvaste jaoks õnnenumber. Kroonlehed võivad olla nii valgel kui ka mustal taustal. Hunt sümboliseerib valvsust, lojaalsust ja julgust. Madisepäeva lahingu kulgu siinjuures ei maksa meenutada. Järvamaalaste ajaloolised lepingud on keelanud neil linnuste olemasolu; muidugi pole see seganud soodsama maksukoguja valimist; seega mõneti tark rahvas.

Käisin ka suve alguses Koigi kooli aeda vaatamas; aga sellest ei maininud poolt sõnagi, sest siis tundus aed veidi unarusse jäetuna. Kooliaiad ongi enamasti veidi nukrad kohad, sest puudub justkui peremees, kui just pole mõnd fanatti tegutsemas. Aga nüüd sügisel jättis aed vahva mulje: kindlasti mõjub ka lastele hästi; küll mõjub.


-

Eilse tugeva tuule tagajärg lageraie langi kõrval; tormi polnud.

Lagastatud mets.

Vaade ühele poole teed.

Vaade samas kohas teisele poole teed. Keskkonnaministeeriumi metsaosakonna juhataja Kristel Järve jutt keskmiselt 2 ha suurustest lageraielankidest ajab ka surnud naerma.

Siin oli kunagi lihtrahva tee.

Siin oli kunagi sakste allee-tee.

Seda mõisa peeti Koigi mõisa kõrvalmõisana. Pärija harjutas siin kätt, oli isepäine ja kõrk. Meenub lugu "lollile" talupojale iroonilise-lolli nõuande andmisest, mispeale külarahvas pidas härrat lolliks.

Sanglepad.

Jäin puudelatvu vaatama.


Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar