neljapäev, 5. aprill 2018

Kandinimedest...

Kirjutan siia mõned read haldusreformi järgsetest omavalitsuste nimedest. Tean, et sellest kirjutamisest midagi ei muutu, aga teen ikka. Täna lugesin, et Kambia vallavolikogu võttis vastu otsuse pöörduda nime muutmiseks... Ülenurmeks. Põhjuseks toodi, et valla keskus asub Ülenurmes ja et Ülenurme on Kambiast palju suurem. Selle loogika järgi võiks taotleda ka Eesti ümbernimetamist Tallinnaks. Miks tappa ajaloolist (rikast) identiteeti, või seda polegi?
Veel kõrvalepõikeid:
Lääneranna vald - võtan muretseda kõik Eesti läänerannad. Mis häiris Lihula nime juures? Rand, rannik, maariba vee ääres.
Haapsalu linn, Pärnu linn, Paide linn - linna-sarased on tagasi tulnud. Mis sõna see "vald" on, kui "linn" olemas.
Põhja-Sakala vald -  riik maksis siis mõtlemise eest raha, kuigi Suure-Jaani nimi oli olemas. Sakala on tagasi, elagu Sakala!
Mulgi vald ja Tõrva vald - neist olen varem kirjutanud: http://tulpjatulp.blogspot.com.ee/2017/08/halliste-kant.html
Kastre vald - markeerib suuresti kunagist Võnnu kihelkonda, miks ei sobinud Võnnu nimi?

PS: Miskipärast tuli meelde Ivastes kuuldud lugu, milles arutati Iduste (naaberküla) rahvaga, kas panna kolhoosi nimeks "Punane iva" või "Punane idu".


3 kommentaari:

  1. need nimed, jah, need nimed. Miks kastre oskan vist öelda. Võnnu, Haaslava ja Mäksa, kes on kangem. Et mitte tülli minna siis mindi kompromissile ja pakuti muidki nimesid. See oli kõige vastuvõetavam aga mulle oleks ka meeldinud Võnnu palju rohkem.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Huvitav, et jaburdatakse. Mõelda võiks suuremalt. Ka valdade sümboolika-kavandites kohtan väga tihti endisite valdade arvu näite - Kolm muna ja kuus jalga jne. Selline mõtlemine on ühepäeva mõtlemine. Veel viis aastat tagasi võis kolme "muna" semel olla viis muna, oh seda ühepäeva mõtlemist. Sümbol võiks olla ikka jõuline-selgeltloetav, kohalikku eripära või ajalugu toetav. Neutraalsus ei tohiks olla põhjendus.

      Kustuta
    2. Aga ma pole ka poliitik.

      Kustuta