teisipäev, 13. märts 2018

Kes otsib, see leiab

Pühapäeval oli plussis ja veidikene päikestki, lõikasin kolme õunapuud. Mulle meeldivad tugevakasvulised seemikalusel puud, pikaealisus on plussiks. Seemikute juured lähevad sügavamale maa sisse, saades nii vett ja toitaineid paremini kätte, see on oluline just rohus kasvades, sest rohttaimed kasutavad samuti vett. Asta Kask soovitas seemikalustel õunapuid kasvatada paepealsetes õhukese moreeniga kohtades - seemiku juured tungivad ka paepragudesse, tehes puud põuakindlamaks. Nii palju kui mina seemikalustega katsetanud olen, siis parima juurekavaga istikud on andnud 'Talvenauding' ja '600-grammine Antonovka'. Tavaline 'Antonovka', keda kirjandus soovitab, on andnud kehvema juurekavaga taimi, kes põevad ümberistutamist pikemalt. Olen katsetanud 'Antonovka' puhul ka idulehefaasis juure otsa kärpimist; tulemus on olnud küsitav, eriti võimalusel, kui 'Talvenaudingult' saab vähema vaevaga ikkagi parema juurekavaga istikud.
Viljapuuvõrade teadlikum kujundamine algas mul teismeeas aianduskoolis Jaan Kivistiku käe all õppides, kust lahkudes hakkasin omal käel katsetama ja kui külastasin paarkümmend aastat hiljem Asta Kase aeda, tõdesin, et kasutan temaga samasugust tehnikat. Puud on madala tüvega, edasi läheb võra olenevalt sordi iseloomust kas kombineeritud, rindelises või rindeta laadis. Eelistan noorel puul pisut tihedamat võra... u. seitmendal aastal hakkan hõrendama rindeta [või hõrendatud kombineeritud] võraks. Ideaalne puu on juhtoksale allutatud võraga; rindeta tüübil 4 põhioksa ja lõpuks kõrvale suunatud latv.
Aastaseid kasve kärbin vanemal puul vaid erandkorras, siis kui tahan oksale madalalt hargnevat haru moodustada. [Mittevajalikud võsud olen enamasti juba suvel välja lõiganud ja ka igaksjuhuks jäetud mittevajalikud võsud lõikan ikkagi päris välja.] Kärbitud võsu kasvatab tavaliselt 3-4 haru, jaanipäeva paiku lõikan oksa kahe alumise haru pealt lühemaks, sellest saavad alles jäänud kaks haru suurema kasvuhoo, nii saab uusi hargnevaid viljaoksi; seda viimast lõiget võib ka järgmisel kevadel teha, aga sama aasta suvel tehes saab ilusama tulemuse.



Siia alla panin pildi Asta Kase kujundatud õunapuust, pilt netist; ka see puu on mitmesordiline; teised puud on tema aias väiksema arvu põhiokstega, siin 6(?) tk:
http://aiandus.ee/loe.php?id=2914

1 kommentaar: