neljapäev, 15. jaanuar 2015

KAUNIS KODUAED 2 - Sillutis ja jalgrajad

Ühel ööl vaatasin netist eesti aiakujundajate lehekülgi. Pilt oli selline, et olulisim aiaelement on sillutis. Küllap siis kivide ladumine on majanduslikult kõige tulusam ettevõtmine - tegin sellise järelduse, et miks muidu. Ja kive annab ikka mitut moodi laduda. "Looduslähedasema ja ilusama" tulemuse saab kui kõnnitee teha käänuline nagu jõgi, või siis laia autotee sisse teist värvi kividega vonge laduda, ei tea miks, aga näiteks punakat tooni kividest, no jätab ju elavama mulje, muidu oleks ikkagi igav, polekski nagu kujundatud. Tekkis mõte, et aiakujundajatel on mingid oma tavad ja normid, mis mulle jäävad arusaamatuteks - ilmselgelt on see tingitud minu lünklikust haridusest. Aga tühja sest koolist.
Siia alla panin mõned vihjeteta pildid aiakujundajate töödest. Valiku tegin enda suva järgi ja mitte kõige arusaamatumate piltide seast - demokraadi keskmik.


Selles aias meeldib mulle väga pildi üleval vasakul olev puidust lihtsa joonega terrass, aga kaks kõrvuti teed sinnani tundub kentsakas; ühe tee läbimiseks maksad rongipiletile lisaks ka bussipileti hinna.

 Sama kujundaja kordab ennast; paralleelsed teed. Jõukus.


See on luksuslik aed. Mulle peaaegu meeldib taimede kasutamine siin: värvid on täiuslikult paigas, aga kolm keskmist kadakat panevad varsti jalgraja kinni. Kui ma ei eksi, siis selles piirkonnas on kandiliste majade vahel ümarate nurkadega plastiliselt kulgev tänav. Nõnda võib ka koduhoovi sillutis jätkata linnatänava joont ja majade arhitektuur tuleb seda rohkem esile. Aga kui see nii ei ole, siis võib vonklevate servadega sillutis mõjuda kui majast välja voolanud uputus. 




Siin tekib küll midagi hägust: jalgraja kaareke ja maja väljapoole klaastahukas on võrdse mastaabiga, nad konkureerivad, mõlemad jäävad halliks; jalgrada võiks olemata olla või siis nähtamatum.


8 kommentaari:

  1. see on midagi asjalikku, loodan seda jätkuvat, sellist analüüsi

    VastaKustuta
  2. Kruusajõed on jaapani aias tihti esinev element, ehk on mõni neist nirisenud ka...hmh...maksujõulise kliendi aiaprojekti sisse ja nõnda reaalsuseks saanud kohas kus oodatagi ei oskaks, aga sellest ei tahtnud ma rääkida. Tekkinud mõtteist ehk...Nood mustrilised kiviparketid ja kunstiliselt paika lükitud pisipuud...eks need näikse olema vist tellimuse peale tehtud aiad, mitte oma jaoks.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Arvan, et enamik aiaprojektide tellijaid kasutavad võimalust oma maitse-eelistuse väljendamiseks; esitavad endile meeldivaid aiapilte ajakirjadest-raamatutest aiaarhitektile. Aiaarhitekti ülesanne on aidata aiaomanikku, mitte aga endale tulu teenimiseks tööd kavandada. Ja vaevalt, et aiakujundajad nii väga küünikud on, asi on ikkagi nende oskustes.
      Need mõned pildid valisin just aiakujundajate tööde hulgast.

      Kustuta
  3. Mõnes mõttes on aiaprojekt muidugi ka arhitekti loominguline väljendus ja mida rohkem maastikke joonistada saab, seda vilunumaks käsi läheb. Ja loomulikult kliendi soovil, et mida too oma koduaias näha tahab. Aga need nn tellitud kunstnikuaiad jagunevad kaheks: Ühed, mida on originaalkujunduses sama nauditav vaadata ka kümne aasta pärast ja teised, mida on tulnud ühel või teisel põhjusel üsna varsti ümber teha. Aeg annab arutust, et kes on meister ja kes niisama.

    VastaKustuta
  4. Eks räägin teema lahti ka: Andeks turritamast "võtmed kätte" aiaprojektide peale, aga põhjuseks on tööpakkumised just niisuguste uute eramute juurde rajatud moodsate aedade vigade parandamiseks, millega omanik hiljem hädas, mis veidratest kohtadest rohtu kipuvad kasvama (oops, peenrakangas ununenud tegijafirma töölistel multši alla paigaldamata:), kus okaspuud on uskumatult tihedalt planeeritud jne. Kevadelgi üks selline töö ees ootamas.:)

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Räpakalt ehitatud aedade irooniline pluss (+) on see, et asja saab siit-sealt kohendada, aga totralt kujundatud aia ehitamine tähendab lolli tööd. Toon nähtust paar eksimuse näidet, keskendun just aiateedele: maja juurest läheb teerada aianurgas olevasse grillinurka kiina-käänuliselt üle avara muru - kes tahab niimoodi tiirutada kui lihaämber ühes käes, taldrikud teises ja hambus veel midagi, tüütu; või ümber aia on tehtud veidrus, peaaegu silmuseid meenutavad teekäänud - selleasemel, et aias ringiliikudes mõtteid mõlgutada, pead hoopis ette vahtima, kuhu astud. Mõlemad teerajad kasvavad varsti samblasse (olen näinud), aga tööd on tehtud! Sellised jamad võiksid jääda koolitundidesse, aga ei.
      Olen käinud huvist maastikukujundamise vastu silma peale viskamas mõnel pargikonkursil; need niidid, mis viivad Aianduskooli ja Maaülikooli, on olnud reeglina kõige nõrgema tasemaga töödelt, neil on tavaliselt justkui kõik õpitud vigurid peale joonistatud - sigri-migri tööd. Asi on koolis.
      Kuigi jah, ega kool tegijal kätt hoia.

      Kustuta
  5. Kui teema Sind jätkuvalt huvitab, ehk võta kätte ja kuula järele mis võimalused on seda siin või seal õppida. Ise käisin 5 aastat tagasi Räpinas kaugõppes maastikukujundust tudeerimas. Olen kursusega rahul. Sain selge pildi kuidas selles eluvallas asjad käivad ja kuidas seda kõike tavaelus ka kasutada saab. Muidugi ei pääse Räpinast ilma püsilillepisikuta:), vähesed, kes koguma ei hakka ja neilgi on põhipõhjuseks lihtsalt sobiva maatüki puudumine.:)

    VastaKustuta
  6. Aiakujundajaid kasutavad inimesed, kes aiast midagi ei taipa või kellel raha laialt käes ja kes teavad vaid, et maja juurde peaks kuuluma ka aed. Ja nii saavad aiakujundajad on kõige pöörasemaid ja kallimaid ideid ja materjale neile peale suruda. Kahjuks pole neil kas soovi või aega süüvida aia olemusse ega pererahva hingeellu.
    Kui vaid mõelda, millised on taimede istutusnormid ühele m2-le, siis võib vaid kahe käega peast kinni hoida ja oiata.
    Tean mitut aeda, mille kalli kujunduse omanikud paari aasta pärast omanikud lammutasid ja oma maitse järgi ringi kujundasid ja laiutama hakanud taimi kärutäite kaupa ära jagasid.

    VastaKustuta