reede, 16. oktoober 2020

Värvid

Sügis on. Teisipäeval tegin esimese tule pliidi alla; 14 kraadi sooja oli toas. Mulle jahedus meeldib, pea töötab nagu paremini. Nädalavahetuse külaline kurtis jahedust, ise ei pannud tähele, võrdlus puudus. Paari päeva pärast tegin tule pliidi alla; päev hiljem vahetasin suvise villase teki klassikalise vatiteki vastu; uni ei tahtnud tol ööl tulla; panin tuled põlema ja lugesin ühe kirjaniku viimast päevikut; viimase sissekande tegi viis ja pool kuud enne surma. Viimase lause tahtsin A-le ette lugeda, aga päeval ei tulnud meelde.
Öösel jõllitasin ka toas ringi; pilk oli ühel joonelise kaustikulehe rebitud veerandikul, olin midagi kirjutanud ja nüüd vedeles see öökapi kõrval maas... paberirämpsu koti taga. Mõtlesin, et äkki olen midagi arukat kirjutanud. Aga oli viiel real viis raamatut neljalt kirjanikult märgitud; ühele oli ka ühe raamatukogu nimi sulgudesse lisatud, teiste taga olid pikad kriipsud, järelikult lähikonna raamatukogudes neid pole. 2007-2012 tõlgitud kirjandus. Võibolla oli mõne või ühe tõlkija soovitus, aga ei mäleta, mitte midagi ei mäleta.
Suvel ja nüüd sügisel olen ühe valla valitsemisele kaasa elanud, küll groteskselt ja ka kaastundlikult. Märgiline oli vallavanema meediaanalüüs vallalehes, meenutas oma paituste ja salgamistega üht praegust Euroopa diktaatorit, aga mees jõudis. Tegin ka lolli peaga sealkandi meediaanalüüsi ja komistasin isegi ühele PowerPointi esitlusele. Minu isiklik kogemus omavalitsustega suhtlemisel on väga napp, pea olematu. Ja minu meediaanalüüs oli üllatav, väga üllatav: kas tõesti ei ole seal kandis ühtegi kohtusse kaebamata valda; kas tõesti on "maasoolad" ehk tegusad inimesed läbinud ja astumas süüalustena kohtuteed? Üldpilt on lindpriilik kappamine maastikel ja kihutamine üle elanike kapsamaade. Või vaatan teatud asjaoludel pilti valest kandist, aga see meediakiht on siiski tõsilugu, näib seal kandis lausa norm olema: "Kuule, eelmine kord sa aitasid meid kohtus, jäime küll kaebuses kaotjaks, aga teenisid ju hästi - sõpru hätta ei jäeta, vald maksab, on sul nüüd süüalusena ikka mahti meid kohtus esindada, sul rasked ajad, suhtu ettepanekusse kui sotsiaalprogrammi, kui see raha ka otsa saab, küll leiame vallavalitsusest jälle solvuja, saad jälle tööd, vald maksab, sõber."

-

Värvid.
Sügis on. Selles kastis on üks porgand teist sorti. 
Tegin talle kondiga abatükki 100 kraadi juures, sai mahlane ja puha. Pealt katsin võiga, alt auras siidriäädikaga tembitud vees. Rosmariin, pipar, vürtsköömen, sool, sibul.


Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar