esmaspäev, 5. august 2024

Õunte aeg

Sammasõunapuu 'Uldis'-e maitse puhul häirib koore kootav tuimus... viljaliha on konsistentsilt ja maitselt valgeklaari kanti - kokkuvõttes on 6 palli süsteemis maitsehinne 2. Mahlane õun punaka viljaliha ja vaarikakarva välimusega on kena vaadata, oma aias, mis on söögi pärast, on õunte välimusele numbreid totter anda. Kui oleksin teadnud õunte kehva maitset, poleks sorti aeda toonud.
'Uldis'.

'Astrahani valge' päikselises puus. Hea maik on vahetult enne üleküpsemist; kui tead sordi vigurit, siis saab head maiku nautida päris pikalt, tunnetab käega ära... kõva õun läheb hoiupaigas paari päevaga kergemaks - siis on maitse tipp, kui juba koorele pruune sälke tekib, läheb pehmeks, siis on üleküps, maitsetu, jahune. Puus kipub üleküpsemine rutem tulema.

'Kasper' on parim suveõun; vahest ehk ka liiga kerge maitsega, aga vastu pole midagi-kedagi panna.

Vana 'Tallinna pirnõun' teeb puusse klaasistunud õunu... magusaid. Vana puu on aias kõige stabiilsema saagikusega - haruharva kui ei kanna, üks õun ikka on.




Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar