kolmapäev, 20. detsember 2017

Ilus ilm

Aed täna enne päiksetõusu.

Ilm pärast päiksetõusu kõrrepõllul


ja metsas. See mägi ja teerada (tänapäeval teerada pole) selleni on märgitud verstakaardile. Tean ainult oletada, kuidas selle mäe käekäik on võinud olla. Välimuselt on ta sarnane väiksemale ringvall-linnusele - seest tühi mägi; miskipärast on ühte serva jäetud suurem kõrgem koht. Ilmselt on siit ikkagi ainult liiva kaevandatud ja nii on mägi tühjenenud, miks muidu on siia rada märgitud. Samas, liivakoormad olid ju rasked, aga veenva laiusega mulku sisemusse pole kuskil. Ainult üks samm lai kraav nagu tuleks sisemusest - vankritee võiks ikka laiem olla, aga suund on ikkagi teeraja koha poole. Vana pelgupaiga jaoks on ta muistseid maakonnakeskusi ühendavale teele liiga lähedal - 200 meetrit. Liiv on siin peene savisegune, kehva kvaliteediga, aga ilmselt lubimördi ja ahjusavi jaoks kõlbas. 

Mäkrade värsked jäljed vallil.

Rebane.

Ma pole ühtegi suurt lindu regulaarselt enda maja juurest näinud... mõtlen pesakonda kasvatavalt toimetamas; aga pesa on. Rongad on teises kohas, põllu servas. Kes siin?




Olen vist igal aastal siin blogis oma jõulupuud (puid) tutvustanud, seekord siis selline. Kontrollisin üle, eelmine aasta jäi vahele, kuigi plaanisin üht Mulgimaa 40 meetrist kuuske oma jõulupuuna näidata, aga miskipärast ei näidanud. Seekord siis selline väikest kasvu, aga kuskil 20 aastat vana... rabakuused võivad üle 10 aasta hoogu võtta, kuni rohkem kasvu hakkavad tegema.


1 kommentaar:

  1. Ilus värske lumi!
    Pesa on äkki mõne kullilise oma. Rongapesasid olen näinud, need on alati kõrgel puu ladvas, kõrvaliste pilkude eest vajatuna. Nad on väga ettevaatlikud linnud.

    VastaKustuta