kolmapäev, 1. juuli 2020

Kui käisin kevadel üht õitsvat õunapuud vaatamas, siis tagasiteel sõitsin nurgiti läbi metskonna maa


- - -

Mind häiris hingepõhjani kusagil silmatud kirjaread; autoriks oli kas Keskkonnaministeerium või Riigimetsa Majandamise Keskus; tekst oli midagi sellist: meil või neil on 700 eriharidusega spetsialisti, et pole põhjust meie või nende kompetentsis kahelda. See ei ole mingi argument probleemide lahendamisel!!! Seepeale tutvusin tähelepanelikumalt Kolmanda Riigi propagandaga - "valgustatud aarialastega"...

- - -

Loodus (mets) on avatud raamat.
Vaatan, et intensiivne metsamajandus on DEFORMATSIOON, loodusest eemaldumine, kontseptuaalne elust võõrandunud jamps. Huvitav, "valgustatud" metsamajandajad näevad (intensiivset) tulevikumetsa.


- - -

11,2 ha suurune lageraie lank riigimetsas. Taamal ja külgedel üraskite kahjustatud keskealised kuused. (Kuna siin pole raieküpset metsa üraskite eest "päästa", siis siin oli lindude pesitsusaegne raierahu.) Praegune ehk viimasel ajal intensiivistunud metsamajandamise viis on kahjustanud järsult ökoseisundi näitajaid. Sellist olukorda õigustada riikliku (majanduse) tellimusega ja puidutööstuste puidujanuga on lihtsalt SAAMATUS. Röövimise kõrval on ka muid raha teenimise võimalusi olemas. 

Selles riigimetsa massiivis on alles jäänud kuni 40 aastane mets. Kaasiku keskealised kuused on üraskist kahjustunud. 

Noor kasvuhoos kaasik.

7,5 km metsatee äärne üks väheseid ja suurim küpse metsa ala: 3,2 ha 81 aasta vanust kaasikut??? (RMK andmed), sanitaarraie tehtud 2014. aastal. Sarnaste metsade ala jääb seal alla 10%, majandamata metsa sel 1700 ha metskonna lapil pole. Laias laastus puudub kogu alalt 40-nest kuni 80 aastani vanuses mets. Tekitatud olukorda on võimatu nimetada normaalsuseks.

9 aastased istutatud kuused ei näe head välja, sama võib öelda ka lähikonna 16 aastaste kuuskede kohta.

See pilt on teisest Eestimaa kandist, Haanja kõrgustikule 70ndatel istutatud kuusikust. Pildi tegin kümme aastat tagasi, illustreerisin kunagist põldu, mille tunnistajaks kokku lükatud kivid on. Vilets mets, ja see polnud seal erandlik koht. Kui paju nüüd siis targemad ollakse?


Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar