reede, 13. juuli 2018

Kõrgsuvi


Tüdruku lill; lasteaias EV 100 puhul külvatud. Täna korraks jäin mõttesse, et milline oleks elu kellata. Ütlesin, et põõnan veel pool tundi. Tüdruk ütles, et ei tea, kui pikk see aeg on. Nii tõusin kohe. Aeg on ajaviiteks välja mõeldud.

Kartul.

Suhkruhernes 'Ambrosia'
Suhkruhernes 'Ambrosia' on 'Sugar Ann'-ist peajagu üle, kõrgus 70 cm.

'Markana'
'Markana' kõrgus on 60 cm. Maitse hea. Näib olevat lühikese värskelt tarbimise ajaga, kaunad valmivad korraga.

Vana selektsioon, mille tegin pea 20 aastat tagasi ema kasvatatud hernestest. Algpäritolu ei ole teada. Sordi hea omadus on pikk värskelt tarbimise aeg. Taime kõrgus 100 cm ümber. Maitse väga hea. Hilise külvi tõttu läheb saagini veel aega. Kõige parem herne saagiaja reguleerija on konveier-külvi meetod.

'Markana', 'Utrillo', 'Virges' ja suhkruhernes 'Ambrosia'
'Utrillo' kõrgus on 50 cm; maitse väga hea, kaunad ja terad suured, terad kahjuks lõhkised ja ebaütlased, rohkem temaga ei tegele. 'Virges'-e kõrgus on 60-70 cm; kaunad valmivad korraga, maitse valikust kõige kehvem - on mõrkjust, puuduseks on ka ostetud seemne kehv kvaliteet, sest esineb erineva omadusega taimi, temaga ma rohkem ei tegele.

'Ambassador'
'Ambassador'-i seeme pärineb Suttons'i Organic seeriast; kasvatan teist suve ja millegi suurepärasega pole sort silma paistnud, mina temaga rohkem ei tegele. Taime kõrgus kuni 90 cm.

Ühelt kabatšokilt võetud seeme annab vähemalt kolme erinevat värvi vilju, ka lehestikus on variatsioone.

Aedoalt saab juba mekki.

Karusmarjad valmivad:
'Rae nr. 1'
?
'Früheste aus Neuwied'
Väga meeldiv värskendav maitse. 

Ilmselt 'Veenus'
Teadmata sort, võibolla 'Öjebyn'. Pärit taluaedade valikust
Degusteerisin täna ka mustsõstraid. Edasi-tagasi käies jätsin kõik sordid ühele pulgale: 'Karri', 'Intercontinental', 'Elo', 'Öjebyn' (pildil) ja kaks mulle tundmatut sorti .

'Bajana' esimesed küpsed marjad olen ära söönud
'Bajana' on väga meeldiva maitsega hapukasmagus. Tõeline delikatess-mari. Puukoolide müügikataloogides on tema nime taha kirjutatud - maitse magus; see on sama eksitav nagu turul maasika juurde -magus- kirjutada. 'Bajana' mari on hapukasmagus.

'Nõmme liivakirss' on minu suur lemmik, nii värskelt kui ka kompoti ja moosina. Mulle meeldib tema veidi mõrkjas maitse. Moos on ületamatu. (Enimlevinud 'Läti madalkirss' on lihtsalt hapu-vesine mari.)


Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar