esmaspäev, 28. märts 2016

kolmapäev, 23. märts 2016

TALLINN JA TARTU, VANAD PILDID

Otsisin ühe maja vanu pilte, teadsin et olin teda enne värvimuutust ja restaureerimist pildistanud; minu meelest oli tookordne värv stiiliomasem... lõpuks leidsin pildid üles, aga otsimist oli. Vaatasin ühtlasi teisigi vanu pilte...
Tallinn ja
Tartu...





kolmapäev, 16. märts 2016

pühapäev, 13. märts 2016

TÄNA OLI TEISTMOODI VALGUS

Täna keskpäeval. Põhjatuul oli niiske tihkeks vajunud lume kandvaks teinud ja puud valgeks. Päeval tõusis temperatuur kindlalt plussi. Vesi sillerdas lombis ja lumel oli õhuke kiht putru. Õues oli mõnus toimetada, hea õhk; jalad said küll märjaks. Tegin ahju tule ja pistsin jalad kuuma vette... küll oli hea olla. 


Märtsikellukesed maja ääres.


laupäev, 12. märts 2016

LENINI ORDENIGA MUFFINID!?

Leidsin sügavast kogukast köögikapist Lenini ordeniga V. I. Lenini nimelise Donetski soodatehase toodangut. Sooda on mõeldud kondiitritoodetesse ja vee mineraliseerimiseks. Kuna tootmise aega ei ole märgitud, siis järeldan, et tegu on sama igavese asjaga nagu Kremli muumia. Õudusjutt... ja mis Donetskis praegu toimub. Katsun siiski muule mõelda... sooda pakk maksab 5 kopikat. Minu lapsepõlves maksis väike sai "Moositasku" sama palju; ühe tühja limonaadipudeli eest sai, kui ma ei eksi, kaks väikest saia, või sai kahe tühja pudeli eest 3 väikest saia ja 1 kopika tagasi. Vist oli nii, et väike pudel maksis 8 kopikat ja suur pudel 10 kopikat. Kahe tühja limonaadipudeli eest sai ühe limonaadi. Lapsena lavkal käies oli mul vanaema punutud väike võrkkott, kuhu mahtus 6 pudelit limonaadi (meil müüdi väikstes pudelites), see oli nädala kogus, vist iga kord mõtlesin, et üks pudel päevas, aga tegelikult oli kolmandal päeval kõik juba otsas. Minu lemmiklimonaad oli "Düšess"- ei olnud läägelt magus.
Siis läksid mõtted inimeste peale, kes lavkal käisid. Osteti loomadele suurte kartulikottidega leiba; vormileib vist maksis 14 kopikat, seda mida endale toiduks osteti maksis vist 16 kopikat. Korraks käis peast läbi number 40, vast nii palju ikka korraga ei ostetud, aga Ärni käis lavkal käruga ja Ellenil oli leivakott jalgratta pulgal. Meie kõrvaline küla oli lavka viimane peatuspunkt; ilmselt oli lavkamehel inimeste soovid teada ja jagas kaupa tellimise järgi; aga vahest oli leiba nõutust vähem, siis külarahvas jagas leibu sõbralikult: sulle nii palu ja... . Lavkal ei müüdud (hapu)koort; tol ajal oli maal palju ühelehmapidajaid, ju siis nõudlust polnud; aga meil oli koduloomadest ainult utt  kahe talledega. Nii pidime hapukoort lavkamehe käest eraldi tellima; arvan, et lõpuks oli ikka rohkem hapukoore tahtjaid. Tänapäeval tarbib vist kogu sealne küla poepiima; igatahes kui seal mõni aeg tagasi külas käisin, siis pakuti piima kilekotist; esimese hooga oli võõrastav. Niipalju siis soodast. 


laupäev, 5. märts 2016

KAUNIS KODUAED 8 - Üks stiil

Ei saa inimese üle otsustada aia järgi. Võibolla ta tahab oma täitmatu aia asemel hoopis väikest väheste taimedega aeda, et tegelikult on ta minimalist, aga kuidagi ei õnnestu seda välja näidata, võibolla niiväga ei tahagi välja näidata, mingit sundi ju pole. Ärge saage temast valesti aru.

Naudin ilma ehituslike elementideta metsikuid aedu. Naudin ka õieuputust. Lihtsad ja asjalikud kõrgete puudega taluaiad paitavad silma. Meeldivad ka ranged vormid ja sirgjooned. Jne.


Pilt netiavarusest.
-

http://lejardindebrigitte.blogspot.com.ee/ 

-

Claus Dalbi Madalmaade rännakute pildid http://www.clausdalby.dk/




-


-

Siin käin suviti puhkamas:

-

Ma ei suuda endale enda maitse järgi aeda teha; näen oma aias oma tööd ja mind häiriks see. Nagunii ei õnnestuks jäljendada elegantset minnalaskmist.
Nii ma siis teen kuidas suudan... väheldane, peaaegu korrapärase kujuga lillepeenar on jagatud loetud laikudeks; aiamaa selle otsas; puud on asjalikult tuulekaitseks istutatud - vähe liike on silmale rahustav vaadata; on viljapuud ja marjapõõsad. Mida eluks nii väga ikka vaja on?